GDPR.SK

Vyhľadať
Close this search box.

Čo hrozí pri nedodržiavaní smernice NIS2?

Na Slovensku už boli zverejnené ďalšie podrobnosti k implementácii európskej smernice NIS2 do našej legislatívy. Jednou z dôležitých informácií je možnosť vysokých sankcií.

Stručne si pripomeňme podstatu tejto smernice EÚ. Smernica NIS2 rozširuje a aktualizuje súčasný zákon o kybernetickej bezpečnosti, pri čom zavádza nové opatrenia a rozširuje svoju pôsobnosť na desiatky tisíc subjektov, ktoré doposiaľ nemuseli riešiť kybernetickú bezpečnosť.

Aké riziká prináša neplnenie NIS2?

Subjekty, ktoré nedodržia požiadavky a opatrenia podľa NIS2, čelia riziku vysokých pokút. Nové informácie hovoria o tom, že štát môže uložiť sankcie až do výšky 10 miliónov eur. Pre mnohé slovenské organizácie, či už v súkromnom alebo verejnom sektore, by takáto suma mohla mať likvidačné dôsledky.

Ako sa vyhnúť pokutám?

Aby ste sa vyhli problémom s dodržiavaním NIS2, je dôležité sa na túto smernicu včas pripraviť. Pripomíname, že legislatíva by mala byť schválená najneskôr do 17. októbra tohto roka, pričom jej platnosť nadobudne účinnosť o pár mesiacov. Odporúčame preto začať prípravy na NIS2 čo najskôr.

Ako sa pripraviť na NIS 2?

Aby sa subjekty vyhli riziku pokút, mali by investovať do moderných technológií a školení zamestnancov. Dôležité je zaviesť opatrenia, ktoré posilnia ochranu pred kybernetickými hrozbami, ktoré sú uvedené v smernici. Spolupráca s odborníkmi v oblasti kybernetickej bezpečnosti môže byť pre veľa firiem a organizácii prospešná, keďže Keďže ich je na Slovensku výrazný nedostatok, odporúčame začať s prípravou už teraz.

Zdieľajte tento článok