GDPR.SK

Vyhľadať
Close this search box.

Varovanie pre školy: ako môže kyberšikana viesť k nezvratným následkom

Kyberšikana je závažný problém, ktorý môže mať tragické následky, ako ukazuje smutný prípad zo Spojených štátov. Tento incident pripomína, že školy by mali venovať tejto forme šikany maximálnu pozornosť, pretože jej dopady môžu byť devastujúce.

Prípad Adriany Kuch

Adriana Kuch, 14-ročná žiačka zo školy v New Jersey, bola vystavená nielen fyzickej šikane, ale aj kyberšikane. Po tom, čo ju na školských chodbách napadli jej spolužiaci, bol útok natočený a video sa rýchlo rozšírilo na sociálnych sieťach. Aj keď sa video z internetu niekoľkokrát odstránilo, študenti ho naďalej šírili vo forme snímok obrazovky. Tento neustály tlak z online priestoru prispel k jej rozhodnutiu ukončiť svoj život.

Žaloba proti škole

Po jej smrti sa rodina rozhodla zažalovať školský obvod, keďže tvrdili, že škola vedela o pretrvávajúcej „kultúre násilia“, ale konala iba minimálne. Fyzické útoky totiž často prerastali do online priestoru, kde sa šikana rýchlo šírila. Škola podľa rodiny nezareagovala dostatočne rýchlo, čo umožnilo, aby sa situácia ešte viac zhoršila.

Nevyhnutnosť prevencie

Tento tragický prípad zdôrazňuje dôležitosť prevencie a okamžitej reakcie na šikanu, či už fyzickú alebo kybernetickú. Školy musia vytvárať bezpečné prostredie pre všetkých študentov a aktívne pracovať na ochrane detí pred takýmto druhom nebezpečenstva. Rýchla intervencia a podpora môžu zachrániť životy a zabrániť ďalším tragédiám.

Zdieľajte tento článok