GDPR.SK

Vyhľadať
Close this search box.

Je NIS 2 iba zbytočná byrokracia alebo nám skutočne pomôže?

Kybernetická bezpečnosť je dnes dôležitejšia než kedykoľvek predtým. Mnohí však môžu smernicu NIS 2 považovať za ďalší súbor pravidiel a povinností. Avšak, rovnako ako GDPR zmenilo ochranu osobných údajov, aj NIS 2 je prelomom v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Prečo je táto smernica pre Slovensko taká nevyhnutná a ako môže pomôcť mestám a firmám udržať krok s modernými hrozbami?

Kyberútoky: neviditeľné hrozby v digitálnom priestore

Kyberútoky sú čoraz sofistikovanejšie, pričom hackeri využívajú moderné technológie, vrátane umelej inteligencie, na svoje deštruktívne aktivity. V roku 2023 vzrástol počet phishingových útokov a ransomvérových hrozieb, ktoré zasiahli nielen firmy, ale aj štátne orgány, úrady a iné organizácie vo verejnom sektore. Phishingové e-maily sa stávajú presvedčivejšími a ransomvér čoraz viac ohrozuje kritické dáta. NIS 2 prichádza s nástrojmi na zlepšenie reakcií na tieto hrozby a zabezpečuje lepšiu prevenciu aj obranu pred útokmi.

Prečo je nahlasovanie incidentov kľúčové?

Mnohé mestské úrady a firmy stále podceňujú nahlasovanie kybernetických incidentov. Podľa správy Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) bolo v roku 2023 zaznamenaných menej hlásených útokov, no to neznamená, že ich bolo menej. Často sa incidenty jednoducho nenahlasujú, pretože firmy a úrady nemajú zavedené postupy, ako na takéto situácie reagovať. NIS 2 zavádza povinnosť nahlasovať každý incident a poskytuje aj motivačné opatrenia, aby sa tieto procesy zlepšili.

Kybernetickí odborníci

Nedostatok odborníkov na kybernetickú bezpečnosť je ďalším problémom, ktorý NIS 2 pomôže riešiť. Organizácie a firmy budú potrebovať kvalifikovaných špecialistov na ochranu svojich systémov, čo zvýši dopyt po vzdelávaní a školeniach v tejto oblasti. Tento nárast dopytu môže byť pre mestá aj príležitosťou na rozvoj vlastných IT tímov.

Smernica NIS 2 predstavuje kľúčový krok k zvýšeniu kybernetickej bezpečnosti na Slovensku. Zabezpečí lepšiu ochranu dát, povinné nahlasovanie incidentov a podporí vzdelávanie odborníkov. Mestské úrady aj firmy by mali túto príležitosť využiť na zlepšenie svojej obrany voči digitálnym hrozbám.

Zdieľajte tento článok