GDPR.SK

Vyhľadať
Close this search box.

Kto je manažér kybernetickej bezpečnosti a prečo ho potrebuje každá firma?

Firmy čoraz viac závisia na digitálnych technológiách, a preto čelia stále väčším rizikám kybernetických útokov. Manažér kybernetickej bezpečnosti, známy aj ako kybernetický manažér, má kľúčovú úlohu pri ochrane firemných systémov, dát a celkového IT prostredia. Tento odborník nielen bráni pred externými útokmi, ale pomáha firme aj s dodržiavaním legislatívnych noriem, ako je napríklad smernica NIS 2, ktorá kladie dôraz na kybernetickú bezpečnosť v odvetviach kritickej infraštruktúry.

Zodpovednosť za ochranu firemných systémov

Hlavnou úlohou manažéra kybernetickej bezpečnosti je tvorba a implementácia bezpečnostných stratégií. Navrhuje opatrenia, ktoré chránia firmu pred kybernetickými hrozbami, ako sú phishingové útoky, malware či ransomvérové incidenty. Tento odborník monitoruje firemné siete, identifikuje potenciálne riziká a zabezpečuje, aby bezpečnostné opatrenia boli vždy aktuálne a funkčné. Okrem toho pravidelne vykonáva bezpečnostné audity, ktoré pomáhajú odhaliť slabé miesta v systémoch.

Vzdelávanie zamestnancov ako kľúč k bezpečnosti

Manažér kybernetickej bezpečnosti má dôležitú úlohu aj v oblasti vzdelávania zamestnancov. Organizuje školenia zamerané na rozpoznávanie hrozieb a správne bezpečnostné postupy, čím pomáha predchádzať chybám, ktoré často vedú k narušeniu systémov. Informovaní zamestnanci vedia lepšie rozpoznať podvodné e-maily, falošné odkazy či iné pokusy o preniknutie do firemných systémov.

Krízový manažment a rýchla reakcia na útoky

Kybernetický manažér musí byť pripravený okamžite konať, ak dôjde k útoku. V prípade incidentu má na starosti rýchlu izoláciu problému, minimalizáciu škôd a následnú obnovu systémov. Po útoku vykonáva detailnú analýzu, ktorá pomáha odhaliť príčiny a predchádzať podobným situáciám v budúcnosti.

Manažér kybernetickej bezpečnosti je neoddeliteľnou súčasťou každej firmy, ktorá chce byť chránená pred rastúcimi digitálnymi hrozbami. S jeho pomocou firma nielen minimalizuje riziká, ale aj dodržiava dôležité predpisy, akými sú napríklad smernica NIS 2.

Zdieľajte tento článok