GDPR.SK

Vyhľadať
Close this search box.

Hrozba kybernetických útokov v chatovacích aplikáciách ako Messenger, či WhatsApp: ako tieto útoky rozpoznať?

V súčasnosti je komunikácia cez aplikácie ako WhatsApp, Messenger alebo Instagram bežnou súčasťou života väčšiny z nás. No tieto populárne platformy sa stávajú čoraz častejšie cieľom kybernetických útokov. V tomto článku sa pozrieme na rôzne spôsoby, akými útočníci zneužívajú chatovacie aplikácie a sociálne siete, a ponúkneme tipy, ako sa pred nimi chrániť.

Rôzne typy kyberútokov v chatovacích aplikáciách

Phishing je najrozšírenejším spôsobom útoku, kde sa útočník snaží oklamať obeť, aby klikla na škodlivý odkaz alebo zdieľala citlivé informácie. Ale phishing nie je jedinou hrozbou. Stále populárnejšími sa stávajú aj iné typy útokov, napríklad:

  • Malvér ukrytý v prílohách: Útočníci často posielajú škodlivé súbory ako prílohy v správach. Po stiahnutí sa tieto súbory spustia na vašom zariadení a získajú prístup k vašim údajom.
  • Sociálne inžinierstvo: Tento typ útoku spočíva v manipulácii obete tak, aby sama poskytla prístup k svojmu účtu alebo zdieľala citlivé informácie. Útočníci môžu predstierať, že sú príbuzní, kolegovia alebo iné dôveryhodné osoby.
  • Falošné účty: Útočníci vytvárajú falošné profily s cieľom nadviazať dôveru a získať prístup k informáciám. Môžu sa tiež vydávať za existujúcich známych a vyžadovať od vás osobné alebo finančné údaje.

Prečo sú sociálne siete a chatovacie aplikácie atraktívnym cieľom?

Obrovská popularita týchto platforiem znamená, že útočníci majú prístup k veľkému počtu potenciálnych obetí. Chatovacie aplikácie sú miestom, kde ľudia komunikujú a niekedy zdieľajú aj citlivé alebo osobné informácie, čo z nich robí ideálne ciele. Na rozdiel od veľkých firiem, bežní používatelia často nedisponujú sofistikovanými bezpečnostnými opatreniami, čo útočníkom zjednodušuje prístup k ich údajom.

Ako sa chrániť pred týmito hrozbami?

Základom je byť vždy obozretný a pozorný. Neklikajte na odkazy od neznámych osôb a vyhnite sa sťahovaniu príloh, ktoré prichádzajú z neznámych alebo podozrivých zdrojov. Ak dostanete správu od niekoho, kto vyžaduje citlivé informácie, vždy si overte, či je daná osoba skutočne tým, za koho sa vydáva. Aktivujte si dvojfaktorové overovanie, ktoré poskytuje ďalšiu úroveň ochrany. A nakoniec, pravidelne aktualizujte svoje aplikácie a vzdelávajte sa o aktuálnych hrozbách.

Zdieľajte tento článok