GDPR.SK

Vyhľadať
Close this search box.

Posun v NIS 2: návrh zákona je v NR SR

Novela zákona o kybernetickej bezpečnosti, ktorá transponuje európsku smernicu NIS 2 do našej legislatívy, bola nedávno doručená do Národnej rady Slovenskej republiky. Tento krok predstavuje významný posun v oblasti kybernetickej bezpečnosti na Slovensku, keďže novela stihla dôležitý deadline na odovzdanie zákonov pre nadchádzajúcu októbrovú parlamentnú schôdzu, ktorá sa uskutoční 22. októbra. Parlamentná schôdza bude kľúčovým momentom pre schválenie tohto zákona, ktorý má zásadne zmeniť pravidlá v oblasti ochrany digitálnych sietí a informačných systémov.

Zavedenie NIS 2 do slovenskej legislatívy je nevyhnutné nielen kvôli splneniu požiadaviek Európskej únie, ale aj kvôli zlepšeniu kybernetickej bezpečnosti na národnej úrovni. Smernica NIS 2, prijatá na úrovni EÚ, stanovuje nové pravidlá a povinnosti pre organizácie, ktoré spravujú kritické infraštruktúry, a to v oblasti prevencie kybernetických útokov, detekcie incidentov a reakcie na ne. Očakáva sa, že tieto pravidlá posilnia schopnosť organizácií lepšie chrániť svoje systémy a citlivé údaje pred stále sofistikovanejšími hrozbami.

Slovensko je už len krok od toho, aby sa NIS 2 stala súčasťou každodenného fungovania firiem a verejných inštitúcií. Ak ešte nie ste plne pripravení na implementáciu požiadaviek tejto novej smernice, neváhajte sa obrátiť na odborníkov, ktorí vám môžu pomôcť splniť všetky potrebné kritériá a zabezpečiť vašu organizáciu proti kybernetickým hrozbám.

Zdieľajte tento článok